BASF Chemgeneration је интерактивни научни програм чији је циљ промоција и популаризација науке. Програм помаже ученицима средњих школа да хемију доживе на нов начин и да разумеју како природне науке доприносе стварању одрживе будућности.

Програм се реализује путем интерактивних радионица у којима ученици раде експерименте и решавају проблеме разумевајући на тај начин кључну улогу коју хемија има у очувању планете. Средњошколци се срећу с хемијом изван школске учионице, што додатно позитивно утиче на њихову креативност и омогућава откривање талената за науку.

Сезона 2017/2020

Chemgeneration 2017/2018

Ове године у оквиру програма Chemgeneration учимо о циркуларној економији на примерима из хемије. Chemgeneration показује да хемија нуди разноврсна решења свакодневних проблема и проблема који се тичу целе наше планете. Путем одабраних експеримената сазнајемо како коришћењем нових материјала и сталних иновација у технолошким процесима човечанство може да достигне нулти ниво отпада (zerowaste).

Доказујемо да је планета без отпада могућа.

Експерименти

BASF Chemgeneration научни програм састоји се од 90-оминутних интерактивних радионица о одрживом развоју. Радионице воде модератори и намењене су за групе од по 20 средњошколаца. Током радионице, ученици самостално изводе екперименте и добијају прилику да постану “научници на један дан”. Уз асистенцију модератора ученици учествују у интерактивним презентацијама о одрживом развоју.

Prečišćavanje vode

Вода чини ¾ површине Земље. Од тога, само је 2,5 % свежа вода, а од те свеже воде, 30 % је вода за пиће. Да бисмо обезбедили потребне количине воде за пиће неопходно је знати начине за пречишћавање постојећих вода. Chemgeneration програм вас учи како да направите систем за филтрацију воде. Направићете систем за филтрацију воде употребљавајући песак, активни угаљ и шљунак. Пропуштањем воде кроз ваш систем, видећете један од начина како се вода пречишћава. На тај начин научићете да проблеми са загађењима, отпадом и неодрживим ресусрисима могу бити решени.

Reciklaža papira

Да ли сте икада помишљали да сами направите парче папира? Научићемо како то да урадимо мешајући старе новине, натријум– хидроксид, воду, скроб и на крају, симулирајућу пресу. Новине су само један од производа за чију се производњу употребљава дрвеће, а сигурни смо да се можете сетити још многих других производа од дрвета. Некада је 60% површине Земље било покривено дрвећем, а данас шуме чине тек 30% покривача Земље. Научимо да користимо рециклажу папира како бисмо сачували дрвеће.

Degradacija kesa

Пластичне кесе су велики проблем савременог живота. Оне се праве од различитих врста пластике и представљају значајну количину отпада који стварамо. Неким врстама пластике потребно је више од 1000 година да се распадну. То значи да ће се кеса коју данас бацимо распасти тек око 3018. године. Ово представља велики проблем у загађењу животне средине. Током овог експеримента сазнајемо за нове врсте пластике које се у потпуности разграђују за само неколико недеља. Тестираћемо их заједно.

Elektroliza metala

Користећи електролизу, било који метал може бити издвојен из свога једињења и враћен у скоро савршено елементарно стање. У нашем експерименту, користимо једињење калаја да бисмо разумели како функционише процес електролизе. Чак 50 – 75% употребљеног калаја је могуће рециклирати на овај начин. Једна рециклирана конзерва са примесама калаја чува количину енергије помоћу које је могуће гледати телевизију три сата. Током електролизе калај из једињења прелази у елементарно стање, а ми ћемо уживати гледајући како настаје ,,калајно дрво“.

Chemgeneration програм је намењен свим ученицима, не само онима који имају петицу из хемије или су посебно заинтересовани за природне науке. У програму могу учествовати све средње школе, независно од тога да ли пружају опште образовање или се фокусирају на природне науке. Chemgeneration научни програм спроводи водећа светска хемијска компанија BASF, у сарадњи са најпрестижнијим универзитетима и научним институцијама у Централној Европи.