Vrednovanje vode

Nažalost za mnoge stvari u životu shvatimo koliko su važne tek kada ih izgubimo. Izuzetak nije ni voda, jer deluje da je lako dostupna i da je imamo u izobilju.

Podsetimo se koliko nam je voda važna.

Prvi oblik života je nastao u vodi. Voda nam omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura – neophodan uslov za proizvodnju hrane. Takođe, neophodna je u ostalim privrednim aktivnostima, kao što su vodosnabdevanje, industrija i saobraćaj, da pomenemo samo neke. Dodatno, voda koja se nalazi u okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na Zemlji.

Voda obuhvata dve trećine Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km3 predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu na našoj planeti. Kopnene vode čine samo 0,5 % svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske podzemne vode.

Globalna potrošnja vode se povećava svake godine i vode nema više u izobilju kao što je nekad bilo. Čoveku je neophodno 50 litara vode dnevno – za pranje, kuvanje i sanitarije.

Pri upotrebi vode neminovno je nastajanje otpadnih voda koje treba adekvatno prečišćavati da bi se vratile u prirodni vodni resurs. Možda najveći problem je to što su vode zagađene i više nego što mislimo. A ukoliko se nešto ne promeni, moguće je da će do 2030. godine nastati jaz od 40% između potražnje vode i količine vode dostupne ljudima na raspolaganje.

Crna statistika:

  • Čak 50 % tekućih voda je trajno uništeno
  • Više od 2 milijarde ljudi živi bez bezbedne vode za piće u svom domaćinstvu
  • Četvrtina svih osnovnih škola nema pristup vodi za piće
  • Svakodnevno više od 700 dece mlađe od 5 godina umre zbog loših sanitarnih uslova i zagađene vode.

Srbija se nalazi na 47 mestu od 180 rangiranih država po količini vodnih resursa u svetu. Voda u Srbiji nije luksuz kao u nekim državama sveta, ali svaki građanin bi trebalo da usvoji određene navike koje će pomoći u očuvanju voda koje imamo. U države sa najkvalitetnijom vodom ubrajaju se Finska, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija.

Šta možete Vi da uradite i doprinesete očuvanju voda?

  • Ne zagađujte okolinu i ne bacajte smeće u naše potoke, reke i jezera.
  • Prilikom tuširanja ugasite vodu kada je ne koristite.
  • Dok perete sudove ugasite vodu, jer nema potrebe da teče sve vreme.
  • Prilikom zalivanja cveća i dvorišta nemojte da preterujete.
  • Zatvorite slavinu uvek kada voda teče bez potrebe.

Voda nam je veoma važna i za ličnu higijenu. Redovno pranje ruku i lična higijena su ključni za suzbijanje širenja virusa koji je trenutno pogodio skoro ceo svet. Ako nema tekuće vode, nemoguće je pravilno održavati higijenu, što povećava rizik od zaraze.

Svetske organizacije procenjuju i daju obećanja da će do 2030. godine obezbediti čistu vodu svim ljudima na našoj planeti, pa se nadamo da se vode neće više zagađivati, a da će se njihov kvalitet popravljati.

Na ovaj Međunarodni dan voda, a i svaki drugi dan, setite se koliko je voda važna, zatvarajte slavinu češće  nego inače!

Međunarodni dan vode obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a decembra 1992. godine i već sledeće godine je počeo da se obeležava. UN ovim danom žele da podsete na važnost zaštite voda i nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

U periodu od 2005. do 2015. godine se obeležavala decenija vode, pa je Međunarodni dan vode tih godina imao poseban značaj. Svake godine je ovaj dan postajao sve značajniji i značajniji, a u poslednjih nekoliko godina mnoge organizacije su podržale ovu inicijativu.

Kako godine prolaze tako se menjaju i slogani pod kojim se obeležavao Međunarodni dan vode, a neki od njih su bili „Voda i energija“, „Voda za život“, „Voda i klimatske promene“, a ovogodišnji slogan je „Vrednovanje vode“.

Autor: Sanja Knežević sanja@otvorenelaboratorije.rs