Moj super raspust (MSR) je edukativni i sportsko-rekreativni kamp za decu uzrasta od 4 do 16 godina, nastao kao projekat agencije Superlino travel iz Beograda. Kamp je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta kao program koji pozitivno utiče na psihofizički razvoj dece. Programu je za osam godina izvođenja prisustvovalo preko 80.000 dece iz Srbije, BiH i CG.

Ideja dečijeg kampa MSR je da se deci pruži aktivan odmor tokom raspusta, da se deca vrate prirodi i zdravim stilovima života. Deca danas provode mnogo vremena koristeći telefone, igrice, društvene mreže i sve manje su fizički aktivna. Pored fizičke neaktivnosti deca su sve manje kreativna jer im je sve na dohvat ruke, a savremene tehnologije ih sve više izoluju i ,,ubijaju” im kreativnost. Glavni cilj kampa je da se kod dece razvijaju pozitivne životne navike kao što su kreativnost, snalažljivost, timski duh i radne navike.

Na poziv agencije Superlino tavel doo za uključivanje hemije u letnjim aktivnostima na kampu, Tim Otvorenih laboratorija (Tim OL) sa Hemijskog fakulteta u saradnji sa kolegama iz Baze znanja osmislio je radionice hemije za letnji kamp MSR. Ove radionice postoje od 2018. godine, i njih uglavnom vode studenti HF. Napravljen je takav koncept da postoje dve radionice i dva realizatora. Ciljevi radionica hemije su da se među učesnicima kampa promoviše nauka (hemija), nauči o eksperimentu kao metodu za dolaženje do informacija, upoznavanje sa načinom rada u laboratoriji, ovladanje osnovnim tehnikama rada, razvijanje pozitivnog stava prema učenju hemije, kao i razumevanje primene i uticaja hemije u svakodnevnom životu. Kroz interaktivni rad (45-60 minuta) u improvizovanoj laboratoriji na kampu sa učenicima se izvodi niz zanimljivih eksperimenata. U pitanju su praktični i u potpunosti sigurni eksperimenti posebno osmišljeni za decu navedenog uzrasta sa ciljem da pored upoznavanja osnovaca sa osnovama hemije podstaknu njihovu kreativnost i unaprede proces učenja između dece i odraslih.

Kako kamp izgleda pogledajte na zvaničnim kanalima društvenih mreža MSR-a:

https://www.facebook.com/mojsuperraspust/

https://www.instagram.com/moj_super_raspust/?hl=sr

https://www.youtube.com/channel/UC43Z9bl-BsDgv207vZj6Tmg