Вредновање воде

Нажалост за многе ствари у животу схватимо колико су важне тек када их изгубимо. Изузетак није ни вода, јер делује да је лако доступна и да је имамо у изобиљу.

Подсетимо се колико нам је вода важна.

Први облик живота је настао у води. Вода нам омогућава узгајање пољопривредних култура – неопходан услов за производњу хране. Такође, неопходна је у осталим привредним активностима, као што су водоснабдевање, индустрија и саобраћај, да поменемо само неке. Додатно, вода која се налази у океану представља природни регулатор температуре на Земљи.

Вода обухвата две трећине Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди km3 представља најраспрострањенију животну средину на нашој планети. Копнене воде чине само 0,5 % свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске подземне воде.

Глобална потрошња воде се повећава сваке године и воде нема више у изобиљу као што је некад било. Човеку је неопходно 50 литара воде дневно – за прање, кување и санитарије.

При употреби воде неминовно је настајање отпадних вода које треба адекватно пречишћавати да би се вратиле у природни водни ресурс. Можда највећи проблем је то што су воде загађене и више него што мислимо. А уколико се нешто не промени, могуће је да ће до 2030. године настати јаз од 40% између потражње воде и количине воде доступне људима на располагање.

Црна статистика:

  • Чак 50 % текућих вода је трајно уништено
  • Више од 2 милијарде људи живи без безбедне воде за пиће у свом домаћинству
  • Четвртина свих основних школа нема приступ води за пиће
  • Свакодневно више од 700 деце млађе од 5 година умре због лоших санитарних услова и загађене воде.

Србија се налази на 47 месту од 180 рангираних држава по количини водних ресурса у свету. Вода у Србији није луксуз као у неким државама света, али сваки грађанин би требало да усвоји одређене навике које ће помоћи у очувању вода које имамо. У државе са најквалитетнијом водом убрајају се Финска, Канада, Нови Зеланд и Велика Британија.

Шта можете Ви да урадите и допринесете очувању вода?

  • Не загађујте околину и не бацајте смеће у наше потоке, реке и језера.
  • Приликом туширања угасите воду када је не користите.
  • Док перете судове угасите воду, јер нема потребе да тече све време.
  • Приликом заливања цвећа и дворишта немојте да претерујете.
  • Затворите славину увек када вода тече без потребе.

Вода нам је веома важна и за личну хигијену. Редовно прање руку и лична хигијена су кључни за сузбијање ширења вируса који је тренутно погодио скоро цео свет. Ако нема текуће воде, немогуће је правилно одржавати хигијену, што повећава ризик од заразе.

Светске организације процењују и дају обећања да ће до 2030. године обезбедити чисту воду свим људима на нашој планети, па се надамо да се воде неће више загађивати, а да ће се њихов квалитет поправљати.

На овај Међународни дан вода, а и сваки други дан, сетите се колико је вода важна, затварајте славину чешће  него иначе!

Међународни дан воде обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а децембра 1992. године и већ следеће године је почео да се обележава. УН овим даном желе да подсете на важност заштите вода и недостатак воде за пиће у многим крајевима света.

У периоду од 2005. до 2015. године се обележавала деценија воде, па је Међународни дан воде тих година имао посебан значај. Сваке године је овај дан постајао све значајнији и значајнији, а у последњих неколико година многе организације су подржале ову иницијативу.

Како године пролазе тако се мењају и слогани под којим се обележавао Међународни дан воде, а неки од њих су били „Вода и енергија“, „Вода за живот“, „Вода и климатске промене“, а овогодишњи слоган је „Вредновање воде“.

Аутор: Сања Кнежевић sanja@otvorenelaboratorije.rs