Дмитриј Иванович Мендељејев (Дмитрий Иванович Менделеев) је рођен 8. фебруара 1834. у малом сибирском граду Тоболску као последње од 14 преживеле деце (или 16, у зависности од извора) Ивана Павловича Мендељејева, наставника у локалној гимназији, и Марије Дмитријевне Корниљеве.

Исте године када се Мендељејев родио, његов отац је ослепео. Умро је 1847. Да би издржавала породицу, његова мајка се окренула вођењу мале фабрике стакла у власништву њене породице у оближњем граду. Фабрика је изгорела у децембру 1848. године, а Мендељејева је мајка одвела у Санкт Петербург , где је уписао Главни педагошки институт. Мајка му је убрзо умрла, а Мендељејев је дипломирао 1855.

 

Прво учитељско место добио је у Симферопољу на Криму. Тамо је остао само два месеца и после кратког времена на Одесском лицеју одлучио је да се врати у Санкт Петербург да настави школовање. Магистрирао је 1856. године и почео да се бави истраживањем органске хемије. Финансиран помоћу владине стипендије, отишао је да студира у иностранству на две године на Универзитет у Хајделбергу.

Септембра 1860. присуствовао је Међународном хемијском конгресу у Карлсруеу , сазваном да расправља о кључним питањима као што су атомске тежине , хемијски симболи и хемијске формуле . Тамо је упознао и успоставио контакте са многим водећим европским хемичарима.

Године 1861. Мендељејев се вратио у Санкт Петербург, где је 1864. године стекао звање професора на Технолошком институту. После одбране докторске дисертације 1865. постављен је за професора хемијске технологије на Универзитету у Санкт Петербургу. Постао је професор опште хемије 1867. године и тамо је наставио да предаје до 1890. године.

Пошто је почео да предаје неорганску хемију, Мендељејев није могао да нађе уџбеник који би одговарао његовим потребама. Како је већ 1861. године објавио уџбеник из органске хемије који је награђен престижном Демидовском наградом, кренуо је да напише још један. Резултат је био Основи кхимии (1868–71; Принципи хемије ), који је постао класик, прошао кроз многа издања и многе преводе.

Мендељејев Периодни систем елемената из 1869. године

 Када је Мендељејев почео да саставља поглавље о халогеним елементима (хлор и његови аналози) на крају првог тома, упоредио је својства ове групе елемената са својствима групе алкалних метала као што је натријум . Унутар ове две групе различитих елемената, открио је сличности у прогресији атомских тежина и запитао се да ли друге групе елемената показују слична својства. Након проучавања земноалкалних, Мендељејев је установио да се поредак атомских тежина може користити не само за распоређивање елемената унутар сваке групе већ и за распоређивање самих група. Тако је, у свом настојању да схвати опсежно знање које је већ постојало о хемијским и физичким својствима хемијских елемената и њихових једињења , Мендељејев открио периодни закон.

Његов новоформулисани закон објављен је пред Руским хемијским друштвом у марту 1869. са изјавом „елементи распоређени према вредности њихове атомске тежине представљају јасну периодичност својстава“. Периодни закон му је омогућио да направи систематску табелу од свих 70 тада познатих елемената.

Мендељејевљев интерес да обезбеди систем за организовање познатих хемијских елемената према периодичности није био јединствен, али за разлику од његових савременика као што је Лотар Мајер у Немачкој, Мендељејев је био први који је предложио систем који би такође могао да предвиди још неоткривене елементе и њихове карактеристике . Међутим, вредност његовог рада није одмах препозната, алиоткрићем предвиђених елемената, посебно галијума 1875., скандијума 1879. и германијума 1886. ефикасност његовог система је постала неоспорна.

Мендељејев је умро од грипа 2. фебруара  1907.  у 72. години, широко признат као један од великих научних умова свог доба. До краја 19. века, добрим делом захваљујући његовом изванредном раду, Санкт Петербург је несумњиво постао један од највећих научних центара Европе. У знак сећања на његов живот и рад, бројне институције и научне награде сада носе његово име, као и елемент са редним бројем 101 – мендељевијум и месечев кратер Мендељејев. У Санкт Петербургу постоји Меморијални музеј у коме се налази његова архива у згради дванаестог колеџа, а улица која пролази поред ње преименована је у Мендељејеву линију 1923. Његово име је, такође, дато Националном институту за метрологију, који се налази наспрам главне зграде Технолошког института. Поред зграде се налази статуа Мендељејева који седи са периодним системом на зиду поред њега.

 

Литература

https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Mendeleev

https://www.sanu.ac.rs/clan/mendel%D1%98ejev-dmitrij-ivanovic/

http://www.saint-petersburg.com/famous-people/dmitry-mendeleev/

https://www.britannica.com/biography/Dmitri-Mendeleev

http://chem.bg.ac.rs/studorg/Pozitron-1.pdf